IIUM Repository

Pendekatan Al-Quran dalam pembangunan modal insan

Mamat , Arifin (2008) Pendekatan Al-Quran dalam pembangunan modal insan. In: WACANA PENDIDIKAN ISLAM KE-6, 25-26 July 2008, Hotel Holiday Inn, Sarawak.

[img]
Preview
PDF (Pendekatan Al-Quran dalam pembangunan modal insan) - Published Version
Download (3MB) | Preview

Abstract

Al-Quran selalu menegaskan kepada pembacanya agar ianya difahami dengan penuh teliti seterusnya mengambil iktibar setiap paparan yang terkandung di dalamnya. Al-Quran sebenarnya telah menggunakan pelbagai pendekatan atau kaedah dalam pembangunan modal insan. Kepelbagaian pendekatan tersebut telah terbukti berjaya membentuk masyarakat manusai di zaman Rasulullah dan zaman keagungan Islam selepasnya. Ini adalah kerana ia mempunyai pedagogi sendiri dalam mendidik jiwa-jiwa manusia. Kejayaan tersebut membuktikan bahawa pembangunan modal insan berteraskan al-Quran mampu mengubah jiwa serta mengangkat kehidupan manusai kemercu kegemilangan. Kertas kerja ini membincangkan beberapa aspek pendekatan yang digunakan oleh al-Qur'an mampu mengubah jiwa serta mengangkat kehidupan manusai kemercu kegemilangan. Kertas kerja ini membincangkan beberapa aspek pendekatan yang digunakan oleh al-Qur'an dalam pembangunan modal insan. Kajian terhadap kandungan al-Qur'an mendapati bahawa kitab yang diwahyukan oleh Allah ini menggunakan pelbagai kaedah dalam menyampai mesej kepada manusia. Dalam al-Quran tedapat cara-cara penyampaian yang sesuai digunakan di dalam pendidikan dan pembangunan insan. Kepelbagaian kaedah ini adlah bertepatan dengna pelbagai ragam manusia yang mempunyai cita rasa dan minat yang berbeza.

Item Type: Conference or Workshop Item (Full Paper)
Additional Information: 1776/32479 Kertas kerja Wacana Pendididkan Islam Peringkat Kebangsaan Siri ke 6. (Kuching:25 hingga 26 Julai 2008)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1 Islam > BP174 The Practice of Islam > BP188 Islamic religious life
L Education > L Education (General)
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Education
Depositing User: Farhan Istikarah
Date Deposited: 06 Nov 2013 16:39
Last Modified: 26 Feb 2014 09:50
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/32479

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year