IIUM Repository

Kata pengantar

Wan Yusoff, Wan Mazwati (2021) Kata pengantar. In: Muhammad: Landasan Sunnah Melenturi Jiwa. Rimbunan Islamik Media Sdn Bhd, Kuala Lumpur, Malaysia, viii-xix. ISBN 978-967-2441-13-7

[img] PDF - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Matlamat buku ini adalah untuk menghuraikan 50 tip pendidikan Nabi Muhammad berasaskan konsep 5M (Mudaris, Muaddib, Murabbi, Mursyid dan Muallim. Kata Pengantar ini memberikan ulasan secara ringkas isi kandungan buku yang bertajuk “Muhammad: Landasan Sunnah Melentur Jiwa”. Sebelum itu, penulis mengulas secara kritis pendidikan di Malaysia sebagai satu usaha untuk membangunkan konsep intelektual yang sempit diukur dengan peperiksaan dan peperiksaan ini pula mengukur kemampuan pelajar memuntahkan maklumat yang diajar guru ke atas kertas peperiksaan. Ini kerana matlamat sempit pendidikan untuk melahirkan modal insan yang boleh membangunkan ekonomi negara. Dengan ini maka terkulailah matlamat suci pendidikan untuk melahirkan insan Sejahtera yang bukan sahaja mampu menjadi khalifah yang baik dalam memakmurkan masyarakat dan negara tetapi juga mempunyai hubungan yang baik dengan Sang Pencipta, iaitu Allah. Berlatar-belakangkan penerangan ini, buku ini diulas.

Item Type: Book Chapter
Uncontrolled Keywords: Teknik Nabi, Mendidik cara Nabi, pendidikan Islam, kaedah pendidikan, konsep 5M
Subjects: BPL Islamic education
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences > Department of Fundamental and Inter-Disciplinary Studies (Effective: 5th Feb 2014)
Depositing User: Dr. Wan Mazwati Wan Yusoff
Date Deposited: 19 Jan 2022 08:43
Last Modified: 19 Jan 2022 08:43
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/96325

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year