IIUM Repository

Kanak-kanak, kemiskinan dan literasi digital: ke arah masa depan digital yang positif

Mohamed, Shafizan and Wok, Saodah and Wan Mohd Ghazali, Wan Norshira and Mohd Nasir, Nur Shakira (2021) Kanak-kanak, kemiskinan dan literasi digital: ke arah masa depan digital yang positif. In: Persidangan Kependudukan Kebangsaan 2021 (PERKKS 2021), Kuala Lumpur. (Unpublished)

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (10MB) | Request a copy
[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (260kB) | Request a copy
[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Kanak-kanak yang hidup didalam kemiskinan seringkali ketinggalan dan tidak dapat memiliki kemahiran media digital yang produktif. Mereka biasanya tidak mempunyai akses yang mencukupi lantas tidak dapat menikmati kemudahan dan kelebihan yang ada pada teknologi digital. Kanak-knak dari kumpulan B40 yang tinggal di Pusat Perumahan Rakyat (PPR) adalah segenap masyarakat Malaysia yang terkesan dengan realiti ini. Oleh itu, untuk mencadangkan kaedah-kaedah yang dapat membantu kanak-kanak ini, satu kajian telah dijalankan untuk menilai tahap penggunaan media digital dan kemahiran literasi digital mereka. Melalui tinjauan telefon ke atas 308 kanak-kanak yang tinggal di tiga PPR di sekitar Lembah Klang, kajian ini mendapati bahawa walaupun kanak-kanak ini mempunyai kemampuan asas untuk mengguna dan mengurus peranti digital, mereka tidak dapat memanfaatkan penggunaan media digital secara efektif. Hasilnya, kanak-kanak ini memerlukan lebih banyak bantuan dan didikan yang terfokus kepada keperluan mereka. Pada masa yang sama, ibu-bapa juga perlu diberikan latihan keibu-bapaan digital agar mereka dapat membimbing keluarga mereka kearah masa depan digital yang lebih positif.

Item Type: Conference or Workshop Item (Slide Presentation)
Uncontrolled Keywords: Kanak-kanak, Kemiskinan, Literasi Digital, Pusat Perumahan Rakya (PPR), Malaysia
Subjects: H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > HT601 Classes
L Education > LC Special aspects of education
P Language and Literature > P Philology. Linguistics > P87 Communication. Mass media
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences > Department of Communication
Depositing User: Dr Shafizan Mohamed
Date Deposited: 17 Dec 2021 11:09
Last Modified: 17 Dec 2021 11:09
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/94929

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year