IIUM Repository

Kajian Indeks Kebudayaan Negara

Hashim, Junaidah and Rokis, Rohaiza and Abdul Rahman, Rozailin and Fathil, Fauziah and Shahrin, Ruzanna and Abdul Rahman, Syakirah Hanim and UNSPECIFIED (2021) Kajian Indeks Kebudayaan Negara. Technical Report. UNSPECIFIED. (Unpublished)

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (2MB) | Request a copy
[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (5MB) | Request a copy

Abstract

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) mentakrifkan kebudayaan daripada dua aspek utama, iaitu dari segi kefungsian akal seperti dimensi sektor aktiviti yang berkaitan dengan pelbagai manifestasi intelektual manusia dan kreativiti seni, yang terdiri daripada individu dan organisasi. Kebudayaan juga merujuk kepada cara hidup seseorang atau masyarakat yang mengamalkan pelbagai nilai, kebiasaan, pengetahuan, skil dan kepercayaan. Bidang seni dan kebudayaan merupakan dua entiti yang saling berkait rapat dan bergantung antara satu sama lain. Cakupan kedua-dua bidang ini sangat luas dan kompleks, didapati juga seolah-olah kedua-duanya tidak dapat dipisahkan antara satu dengan yang lain. Seni dan kebudayaan amat berkait rapat dengan identiti, ideologi dan amalan seharian sesebuah kelompok masyarakat. Di seluruh dunia, setiap masyarakat mempunyai identiti seni dan kebudayaannya yang tersendiri seterusnya membentuk keunikan cara hidup mereka.

Item Type: Monograph (Technical Report)
Additional Information: 94713/3062
Uncontrolled Keywords: Pengoperasian indikator; perbelanjaan, produk, perkhidmatan, kebudayaan tempatan
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology > HM621 Culture
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Economics and Management Sciences
Depositing User: Mr Mohamad Ridzuan Musa
Date Deposited: 30 Dec 2021 21:51
Last Modified: 30 Dec 2021 21:51
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/94713

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year