IIUM Repository

Perkongsian pengalaman dan usaha kolaborasi JKPD dalam membantu proses pemulihan klien AADK di Kuantan, Pahang

Mohd Taufek, Nor Hidayah (2021) Perkongsian pengalaman dan usaha kolaborasi JKPD dalam membantu proses pemulihan klien AADK di Kuantan, Pahang. In: SIMPOSIUM JKPD DAN HARI KEPULIHAN AADK PERINGKAT KEBANGSAAN 2021, Zoom online platform. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
Download (3MB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (796kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (153kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (739kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (25kB) | Preview

Abstract

Jawatankuasa Pemulihan Dadah (JKPD) Daerah Kuantan terdiri daripada ahli-ahli dari pelbagai latar belakang dan kepakaran yang memberikan sumbangan dalam pelbagai bidang dalam program JKPD di Kuantan Pahang. Kerjasama dalam menjalankan program bersama badan kerajaan dan bukan kerajaan termasuk pendidikan, kesukarelawan, pengajian tinggi, seni mempertahankan diri dan perubatan, JKPD telah bekerjasama dengan Kulliyyah Farmasi UIAM dalam meningkatkan kesedaran kesihatan kepada klien AADK. JKPD Kuantan telah menjalankan pelbagai aktiviti untuk membantu klien Agensi Anti-Dadah Kebangsaan (AADK) dari segi advokasi dan konsultasi dalam memberi sokongan pelbagai aspek memastikan klien sentiasa bebas daripada terpengaruh dengan penagihan dadah. Hasil daripada program yang dijalankan telah diterbitkan di dalam dua kertas kajian yang menunjukkan hasil yang positif dan berkesan terhadap kesedaran klien AADK dan juga manfaat pembelajaran melalui pengalaman bagi pelajar-pelajar farmasi di UIAM. Cabaran pandemik COVID-19 telah menyebabkan pelbagai perubahan dari aspek aktiviti JKPD tetapi pelbagai program dijalankan secara atas talian dapat menjaga kebajikan klien AADK semasa pandemik.

Item Type: Conference or Workshop Item (Slide Presentation)
Uncontrolled Keywords: Jawatankuasa Pemulihan Dadah, Agensi Anti-Dadah Kebangsaan, pandemik, program
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Pharmacy > Department of Pharmacy Practice
Depositing User: Nor Hidayah Mohd Taufek
Date Deposited: 01 Dec 2021 03:47
Last Modified: 01 Dec 2021 03:47
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/93309

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year