IIUM Repository

Cadangan pelaksanaan perakaunan dan pelaporan kewangan Islam bagi Institusi Baitulmal, zakat dan wakaf di Malaysia (Zon 3)

Sulaiman, Maliah and Siraj, Siti Alawiah and Abdul Rashid, Hafiz Majdi and Abdul Hamid, Fatima and Che Mohd Salleh, Marhanum and Ismail, Yusof (2020) Cadangan pelaksanaan perakaunan dan pelaporan kewangan Islam bagi Institusi Baitulmal, zakat dan wakaf di Malaysia (Zon 3). Technical Report. UNSPECIFIED.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (3MB) | Preview

Abstract

Keunikan ciri-ciri dana baitulmal, zakat dan wakaf (lepas ini dinyatakan sebagai BZW) jelas memerlukan piawaian perakaunan khusus, yang berlandaskan tuntutan Syariah. Ketidakwujudan piawaian perakaunan seragam yang dapat memenuhi tuntutan Syariah untuk diguna pakai untuk tujuan perakaunan BZW ialah punca utama kepada permasalahan ketelusan pelaporan dana yang menjadi kritikan sehingga kini. Kesedaran ini telah membawa kepada keperluan satu kajian penting ke arah pembangunan Piawaian Perakaunan Islam (PPI) bagi BZW di Malaysia. Kajian ini dilaksanakan oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) melalui Institut Perakaunan Negara (IPN) bersama tiga buah universiti awam iaitu Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Berikut adalah cadangan untuk pembangunan piawaian tersebut.

Item Type: Monograph (Technical Report)
Subjects: BPH Islamic Economics > BPH531 Zakat
BPH Islamic Economics > BPH741 Waqf
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Economics and Management Sciences > Department of Accounting
Depositing User: Dr Siti Alawiah Siraj
Date Deposited: 09 Sep 2021 14:41
Last Modified: 09 Sep 2021 14:41
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/91846

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year