IIUM Repository

Ar-Rahnu: isu dan penyelesaian semasa

Hasan, Aznan and Mohd. Zain, Nor Razinah (2021) Ar-Rahnu: isu dan penyelesaian semasa. Malaysian Journal of Syariah and Law, 9 (1). pp. 47-60. ISSN 1985-7454 E-ISSN 2590-4396

[img] PDF (Article) - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Ar-Rahnu merupakan satu konsep pajak gadai yang berteraskan prinsip-prinsip Sharī‘ah. Berlainan dengan amalan pajak gadai konvensional (PGK), Ar-Rahnu menitikberatkan amalan pajak gadai yang bebas daripada elemen-elemen yang dilarang oleh Sharī‘ah seperti ribā dan gharar. Berdasarkan keadaan semasa di Malaysia, kajian ini ditulis untuk menghayati isu-isu penting berkaitan dengan amalan Ar-Rahnu dan penyelesaian dari aspek perbincangan secara Fiqhī dan kesesuaian dengan perundangan yang wujud di Malaysia. Kajian ini ditulis sebagai tambahan kepada literatur yang sedia wujud berkaitan dengan Ar-Rahnu yang didapati masih lagi sedikit. Dengan menggunakan kaedah kualitatif, kaedah analisis secara perbandingan, dan pemerhatian daripada amalan-amalan dalam industri, kajian ini mendapati Ar-Rahnu masih boleh diamalkan di Malaysia walaupun tanpa kewujudan undang-undang khusus. Kaedah pengharmonian di antara undang-undang sivil dan Sharī‘ah masih diperlukan dalam penghayatan amalan Ar-Rahnu bagi memastikan keberkesanan amalan ini di kalangan anggota masyarakat.

Item Type: Article (Journal)
Additional Information: 2241/90232
Uncontrolled Keywords: Ar-Rahnu, Sharī‘ah, Undang-undang Sivil, Malaysia
Subjects: K Law > K Law (General)
K Law > K85 Legal research
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Institute of Islamic Banking & Finance (IIiBF)
Depositing User: Dr Aznan Hasan
Date Deposited: 15 Jun 2021 17:35
Last Modified: 23 Jun 2021 16:41
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/90232

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year