IIUM Repository

Kemurungan dikalangan remaja [Online talk]

Abdullah, Fa’iza (2020) Kemurungan dikalangan remaja [Online talk]. In: Doktor di Radio, 27 Dec 2020, RTM Pahang. (Unpublished)

[img] PDF (Abstract)
Restricted to Repository staff only

Download (334kB) | Request a copy
[img] PDF (Invitation Letter)
Restricted to Repository staff only

Download (400kB) | Request a copy

Abstract

Menurut Wikipedia Bahasa Melayu – Ensiklopedia bebas, remaja atau ‘ adolescent’ didefinasikan lingkungan umur – 13-19 tahun, manakala Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai 10-21 tahun. Merujuk kepada satu pringkat perkembangan manusia dari alam kanak2 ke alam dewasa dan mengalami pelbagai perubahan dari segi fizikal/jasmani, social dan emosi. Selalunya boleh terpengaruh dengan emosi dan belum matang untuk memilih yang baik atau buruk. Ini boleh menjurus kepada pemikiran yang negative yang boleh membahayakan diri seperti gejala2 kesihatan mental – anxiety (kerisauan/keresahan melampau), stress (ketegangan jiwa), insomnia, Seterus menyebabkan depresi (kemurungan). Kumurungan adalah emosi yang lebih dari setakat sedih/susah hati/ depress – yang menyebabkan kesukaran untuk mengendalikan kehidupan seharian dan menyebabkan satu pemikiran yang negative. Sekiranya tidak ditangani secara efektif, ianya boleh mendorong kepada tindakan membunuh diri.

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Additional Information: 5838/85370
Uncontrolled Keywords: adolescent, depression
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RA Public aspects of medicine
R Medicine > RZ Other systems of medicine
R Medicine > RZ Other systems of medicine > RZ400 Mental healing
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Medicine > Department of Family Medicine (Effective: 1st January 2011)
Depositing User: SR NUR FARHANA LATFI
Date Deposited: 02 Dec 2020 12:20
Last Modified: 16 Mar 2022 16:10
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/85370

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year