IIUM Repository

Wanita dan kehakiman Islam di Malaysia: satu sorotan

Wan Muhammad, Ramizah (2017) Wanita dan kehakiman Islam di Malaysia: satu sorotan. In: 4th International Conference on Human Sustainability 2017 (INSAN4), 1st-2nd November 2017, Melaka.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (915kB) | Request a copy

Abstract

Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan tentang perkembangan sejarah penglibatan wanita di Malaysia dalam bidang kehakiman. Bidang kehakiman bukan hanya tertakluk kepada hakim sahaja tetapi termasuk juga menjadi peguam Syarie, Pegawai Sulh dan Ketua Pendaftar. Antara isu-isu yang akan diketengahkan ialah mengenai kelayakan utama untuk menjadi seorang hakim dan peguam syarie. Isu kelayakan juga berkait rapat dengan budaya, uruf dan juga penerimaan masyarakat terhadap sesuatu yang baru. Selain dari itu, kertas kerja ini juga akan menyorot sejarah perkembangan penglibatan wanita di dalam bidang kehakiman di malaysia. Sejauh mana penglibatan wanita hari ini mampu untuk menegakkan keadilan di dalam sistem kehakiman Islam di Malaysia. Pada masa yang sama, penulis juga akan menemubual hakim-hakim wanita di mahkamah syariah untuk mendapatkan input ataupun maklumat tentang kemampuan wanita untuk memperkasakan sistem kehakiman Islam seterusnya melestarikan mahkamah syariah sebagai satu institusi keadilan berasaskan syariah.

Item Type: Conference or Workshop Item (Plenary Papers)
Additional Information: 1717/58157
Uncontrolled Keywords: Wanita, kehakiman Islam, Malaysia, women, Islamic law
Subjects: H Social Sciences > HQ The family. Marriage. Woman
K Law > KBP Islamic Law
K Law > KPG Malaysia
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws
Depositing User: Dr. Ramizah Wan Muhammad
Date Deposited: 23 Jan 2018 09:54
Last Modified: 10 Jul 2018 12:40
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/58157

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year