IIUM Repository

Keadilan restoratif dan retributif mengikut ajaran Islam dan mahkamah syariah di Malaysia

Wan Muhammad, Ramizah (2016) Keadilan restoratif dan retributif mengikut ajaran Islam dan mahkamah syariah di Malaysia. In: Seminar Keadilan Restoratif 2016, 16th Oct. 2016, Kota Bharu, Kelantan. (Unpublished)

[img] PDF - Accepted Version
Restricted to Repository staff only

Download (209kB) | Request a copy
[img] PDF - Presentation
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Hukuman di dalam Islam boleh dibahagikan kepada dua iaitu retributif dan restoratif. Hukuman yang sering diperkatakan ialah bersifat retributif iaitu bersifat menghukum pesalah di atas kesalahan beliau yang lalu. Hukuman restroratif iaitu bersifat memulih, pun ada tetapi tidak begitu popular di dalam undang-undang Islam di Malaysia. Makalah ini akan membincangkan tentang konsep, sifat dan objektif kedua-dua jenis hukuman ini. Juga melihat perbezaan dan kesinambungan yang ada di dalam kedua jenis hukuman ini. Di dalam nass-nass shariah telah jelas menunjukan bahawa hukuman restoratif dan retributif wujud dalam Islam. Malah pada satu tahap, boleh dilihat bahawa Islam itu sendiri banyak mengesyorkan untuk kita memilih hukuman restoratif daripada retributif. Beberapa kes-kes yang telah diputuskan di Mahakamah Syariah di Malaysia juga akan dianalisa untuk melihat sejauh manakan pelakasanaan hukuman restoratif dikenakan ke atas tertuduh. Makalah ini juga membincangkan sejauh manakah kedua-dua hukuman ini dilaksanakan di mahkamah syariah di Malaysia. Rujukan juga akan dibuat ke atas beberapa undang- undang Islam yang terpakai di negara kita undang-undang tatacara jenayah, undang- undang kesalahan jenayah syariah dan tidak ketinggalan juga Akta Mahkamah Syariah ( Bidangkuasa Jenayah) 1965 Akta 355. Cadangan untuk meminda akta 355 sangat dialu-alukan agar hukuman ke atas pesalah jenayah syariah bukan hanya bersifat retributif tetapi termasuk juga restoratif.

Item Type: Conference or Workshop Item (Slide Presentation)
Additional Information: 1717/52486
Uncontrolled Keywords: Keadilan, restoratif, retributif, Islam, Mahkamah Syariah, Malaysia
Subjects: K Law > KBP Islamic Law
K Law > KPG Malaysia
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws > Department of Islamic Law
Depositing User: Dr. Ramizah Wan Muhammad
Date Deposited: 03 Nov 2016 12:27
Last Modified: 03 Nov 2016 12:27
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/52486

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year