IIUM Repository

Zakat perniagaan dalam institusi perbankan di Malaysia

Awang, Abdul Bari and Awang Abd. Rahman @ Jusoh, Amilah and Razak, Ummi Fairuz (2014) Zakat perniagaan dalam institusi perbankan di Malaysia. In: 5th International Conference on Islamic Jurisprudence in the 21st Century 2014 (ICIJ2014), 23rd-25th September 2014, Gombak, Kuala Lumpur. (Unpublished)

[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Zakat perniagaan memainkan peranan yang penting dalam membentuk sebuah negara yang aman dan harmoni. Dewasa ini, terdapat banyak jenis-jenis perniagaan baru seperti perniagaan matawang, saham, petroleum, syarikat, koperasi, bank dan dan lain-lain. Mutakhir ini, bank merupakan salah satu daripada penyumbang yang besar dalam pungutan zakat perniagaan. Kajian ini akan melihat kedudukan bank sebagai salah satu institusi perniagaan moden dalam pembayaran zakat. Kajian ini akan mengetengahkan kaedah perakaunan zakat perniagaan yang dipraktiskan oleh institusi perbankan serta permasalahan yang timbul daripada perbezaan kaedah-kaedah yang digunakan. Kajian ini akan merujuk kepada perbincangan ulama terdahulu (mazhab empat) dan kontemporari terhadap zakat perniagaan perbankan dengan menganalisis dalil-dalil serta nas-nas yang digunakan.

Item Type: Conference or Workshop Item (UNSPECIFIED)
Additional Information: 2040/41132
Uncontrolled Keywords: Zakat, institusi perbankan, Malaysia
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BL Religion
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences > Department of Fiqh and Usul al-Fiqh
Depositing User: Dr Abdul Bari Awang
Date Deposited: 17 Mar 2015 08:50
Last Modified: 12 Jun 2018 09:39
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/41132

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year