IIUM Repository

Modul permohonan geran perniagaan usahawan mikro

Razali, Khairil Azwar and Ahmad Nadzri, Farah Aida and Sahar, Rafidah and Azmin, Anis Jazilah and Suhaimi, Mohamad Suhaizi and Ramdzan Ali, Al Amirul Eimer (2023) Modul permohonan geran perniagaan usahawan mikro. Kulliyyah of Langauges and Management (KLM), IIUM Pagoh, Muar.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (6MB) | Request a copy

Abstract

Modul Permohonan Geran Perniagaan Usahawan Mikro di Perlis adalah panduan penting bagi sesiapa yang ingin memulakan perniagaan mikro atau memperluaskan perniagaan yang sedia ada di negeri Perlis. Buku ini menyediakan maklumat terperinci mengenai prosedur dan keperluan yang perlu dipatuhi bagi memohon Geran Perniagaan Usahawan Mikro yang ditawarkan oleh institusi kewangan seperti Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Majlis Amanah Rakyat (MARA), SME Bank dan sebagainya. Modul ini direka khas untuk membantu usahawan mikro dan memudahkan mereka dalam memahami prosedur permohonan geran kewangan untuk memulakan dan mengembangkan perniagaan. Buku ini mengandungi maklumat yang jelas dan mudah difahami, seperti syarat-syarat permohonan, dokumen yang perlu disediakan, cara membuat permohonan dan sebagainya. Buku ini juga menyediakan maklumat mengenai faedah-faedah yang boleh diperolehi daripada Geran Perniagaan Usahawan Mikro. Terdapat banyak kelebihan yang boleh diperolehi oleh usahawan mikro yang memohon geran ini, seperti bantuan kewangan, pendedahan dan penyertaan dalam program-program pembangunan perniagaan, serta bantuan teknikal dan konsultasi perniagaan. Modul ini juga membincangkan tentang pelbagai isu penting yang perlu diambil perhatian oleh usahawan mikro, seperti perancangan perniagaan, perakaunan dan laporan kewangan, komunikasi perniagaan dan menangani konflik dalam perniagaan. Ini membantu usahawan memahami pentingnya mengendalikan perniagaan dengan baik dan memastikan kesinambungan perniagaan. Di dalam buku ini, terdapat juga bahan rujukan yang berguna bagi usahawan, seperti senarai agensi-agensi kerajaan dan organisasi bukan kerajaan yang boleh memberikan bantuan dan khidmat nasihat kepada usahawan mikro. Modul Permohonan Geran Perniagaan Usahawan Mikro di Perlis adalah bahan yang sangat berguna bagi sesiapa yang berminat untuk memulakan atau memperluaskan perniagaan mikro di negeri Perlis. Modul ini dibangunkan hasil daripada Geran Penyelidikan di bawah Kursi Jamalullail di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Item Type: Book
Subjects: H Social Sciences > HF Commerce > HF5001 Business. Business Administration
H Social Sciences > HF Commerce > HF5001 Business. Business Administration > HF5717 Business communication
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Languages and Management
Depositing User: Dr Khairil Azwar Razali
Date Deposited: 08 Sep 2023 15:37
Last Modified: 11 Jan 2024 09:55
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/106463

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year