IIUM Repository

Bertadarus jangan lupa tadabbur

Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (2023) Bertadarus jangan lupa tadabbur. Utusan Malaysia, Agama (Gaya) (29 Mac 2023). p. 27.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

“Datuk! Ikut saya baca doa ini. Doa ini mungkin boleh menjadi sebab utama mata Datuk sembuh. Ya Allah! Sembuhkan mata saya supaya dalam bulan Ramadan yang akan datang saya dapat khatam al-Quran”. Dialog di atas adalah kisah benar yang berlaku kepada seorang murid dewasa saya tidak lama dahulu. Beliau mengalami masalah mata dan menjalani rawatan dengan tokoh tersohor, Prof. Dr. Muhaya Mohamad. Ketika hampir menjalani pembedahan mata, Dr. Muhaya memintanya bersama membaca doa di atas. Pembedahan itu berjaya dan matanya pulih. Menjelang masuk Ramadan tahun itu, murid dewasa saya ini berasa sangat bersalah kerana sepanjang hidupnya yang mencecah usia 60 tahun, belum pernah sekalipun beliau khatam al-Quran dalam bulan Ramadan.

Item Type: Article (Newspaper)
Additional Information: 3588/104282
Uncontrolled Keywords: tadarus al-Quran, Tadabbur
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1 Islam > BP100 Sacred books
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1 Islam > BP100 Sacred books > BP130 Works about the Qurʼān
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Centre for Languages and Pre-University Academic Development (CELPAD)
Centre for Languages and Pre-University Academic Development (CELPAD) > Tilawah Al-Quran Divsion
Depositing User: Mr Abdullah Bukhari Abdul Rahim
Date Deposited: 30 Mar 2023 15:58
Last Modified: 30 Mar 2023 15:59
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/104282

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year