IIUM Repository

Jangan jadikan tangan kita 'cangkul' gali lubang neraka

Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (2023) Jangan jadikan tangan kita 'cangkul' gali lubang neraka. Utusan Malaysia, 4 januari 2023 (Gaya (Agama)). p. 28.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

“Jika bicara itu nilainya seperti perak, maka diam pula pastinya lebih bernilai daripada emas dan berlian.” Benar sekali! Diam itu sangat mahal mampu menyelamatkan kita dalam banyak perkara. Sabda Nabi SAW: مَنْ صَمَتَ نَجَا Ertinya: Sesiapa yang diam akan selamat (daripada bencana dunia dan akhirat) (Sunan al-Tirmidhi, 2425 – dinilai lemah oleh sebahagian ulama’ hadith). Amaran keras tentang pengurusan lidah lidah atau lidah maya dalam media sosial sudah lama ditegaskan Nabi SAW: إِنَّ الْعَبْدَ لَيَتَكَلَّمُ بِالْكَلِمَةِ يَنْزِلُ بِهَا فِي النَّارِ أَبْعَدَ مَا بَيْنَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ Ertinya: Sesungguhnya seorang hamba (manusia) boleh sahaja bercakap sesuatu perkara yang tidak dapat dipastikan kebenarannya, lalu (perkara itu) AKAN MENJERUMUSKANNYA SEMAKIN DALAM KE DALAM NERAKA SEJAUH ANTARA TIMUR DAN BARAT (Sahih Muslim, 5303). Dewasa ini, kita dapati pengaruh netizen sangat kuat sehingga ia seolah-olah menjadi satu jabatan tidak rasmi kerajaan dalam negara. Apa sahaja isu yang timbul, para pengguna media social atau netizen akan turun ke gelanggang media social untuk bersuara, tanpa mengira suara mereka itu harum atau busuk.

Item Type: Article (Newspaper)
Additional Information: 3588/103053
Uncontrolled Keywords: Pengaruh netizen, sosial media, komen, rakyat bersuara
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BJ Ethics > BJ1518 Individual ethics. Character. Virtue
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1 Islam > BP173.66 Islam and freedom of speech
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Centre for Languages and Pre-University Academic Development (CELPAD)
Centre for Languages and Pre-University Academic Development (CELPAD) > Tilawah Al-Quran Divsion
Depositing User: Mr Abdullah Bukhari Abdul Rahim
Date Deposited: 05 Jan 2023 09:53
Last Modified: 05 Jan 2023 09:53
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/103053

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year