IIUM Repository

Hubungan penyelia pelajar – berkongsi pengalaman

Mohd, Azizah (2021) Hubungan penyelia pelajar – berkongsi pengalaman. In: Bengkel Penyelia Pelajar, 01 July 2021, Virtual. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
Download (359kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (475kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (135kB) | Preview

Abstract

Proses untuk mendapat Phd bukanlah satu proses yang mudah. Dari memilih tajuk, menyediakan proposal, penambahbaikan atau meminda proposal, mengumpul data,sorotan literatur, memulakan penulisan (idea, flow, pembentangan idea dsb). Oleh kerana jangkamasa yang agak lama untuk menyiapkan satu penyelidikan thesis Phd ( 2 ½ - 6 tahun), Banyak Cabaran-cabaran dan masalah-masalah yang mungkin dihadapi oleh pelajar dalam proses penyelidikan Phd. Sebagai contoh – masalah kewangan, keluarga, konflik suami isteri, konflik antara tanggungjawab sebagai isteri/suami, ibu/bapa, anak dsb. Pengalaman kita semasa Phd amat berguna untuk kita gunakan pula bila menjadi seorang penyelia terutamanya supaya kita dapat memahami pelajar kita dengan lebih baik,lebih bertolak ansur dsb.

Item Type: Conference or Workshop Item (Slide Presentation)
Uncontrolled Keywords: Hubungan Penyelia dan Pelajar, Etika, Konflik, Cabaran, Solusi
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws > Department of Islamic Law
Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws
Depositing User: Dr Azizah Mohd
Date Deposited: 22 Jul 2021 10:34
Last Modified: 22 Jul 2021 10:34
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/90933

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year