IIUM Repository

COVID-19 Host Genetics Initiative : soalan lazim (FAQ)

Ahmad, Hajar Fauzan and Zainulabid, Ummu Afeera and Veerapen, Kumar (2021) COVID-19 Host Genetics Initiative : soalan lazim (FAQ). COVID-19 Host Genetics Initiative : Soalan Lazim (FAQ).

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (1MB) | Preview

Abstract

Jangkitan dengan SARS-CoV-2 pada manusia memberikan pelbagai kesan. Simptom bermula dari tiada sebarang gejala atau selesema ringan hingga symptom teruk yang boleh menyebabkan kematian. Orang tua atau mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang lain berisiko paling besar berdepan kematian akibat jangkitan SARS-CoV2, tetapi dapatan kajian juga membuktikan bahawa orang yang lebih muda juga boleh terkena simptom yang teruk atau mungkin mati. HGI dibentuk untuk memahami bagaimana variasi genetik manusia mempengaruhi kesan dan keseriusan simptom di mana ada yang mendapat jangkitan ringan tetapi sesetengah yang lain terdedah kepada simptom teruk dari jangkitan SARS-CoV-2. Kajian kami memberi tumpuan untuk memahami hubungan antara variasi genetik dan keparahan penyakit dan kerentanan pada manusia yang dijangkiti SARS-CoV-2 (genetik hos). Kajian kami tidak melihat kod genetik virus itu sendiri (genetik virus) yang sedang dikaji oleh kumpulan saintis hebat lain di seluruh dunia. Kedua-dua usaha itu penting untuk memberitahu perkembangan vaksin, rawatan, dan ujian untuk mengesan jangkitan SARS-CoV-2.

Item Type: Article (Electronic Media)
Uncontrolled Keywords: SARS-CoV-2
Subjects: R Medicine > RC Internal medicine > RC111 Infectious and Parasitic Diseases
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Medicine > Department of Internal Medicine
Depositing User: Asst. Dr. Ummu Afeera Zainulabid
Date Deposited: 10 Jun 2021 10:40
Last Modified: 10 Jun 2021 10:40
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/90069

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year