IIUM Repository

Kesarjanaan dan penulisan perlembagaan: satu kajian permulaan

Abd Aziz, Shamrahayu (2009) Kesarjanaan dan penulisan perlembagaan: satu kajian permulaan. Malayan Law Journal, 2 (124). pp. 1-7.

[img] PDF (Kesarjanaan dan penulisan perlembagaan)
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Salah salu wahana dan cara bagaimana perlembagaan berkembang ialah melalui penulisan. Aktiviti yang merangkum penulisan dan penyelidikan ini penting kerana ia menyediakan analisis kepada perkembangan yang berlaku secara formal melalui pindaan perlembagaan atau pembuatan undang-undang dan juga keputusan kes-kes oleh mahkamah. Penulisan juga menyediakan perbandingan kepada perkembangan tadi. Aktiviti-aktiviti ini umumnya masih di peringkat permulaan dan kelihatannya masih belum difahami. Kertas ini cuba membuat satu analisa permulaan mengenai hala tuju kesarjanaan dalam penulisan berkaitan perlembagaan di Malaysia. Perbincangan merangkum bentuk-bentuk penerbitan berkaitan perlembagaan sejak 1957 sehingga sekarang. Penilaian dibuat mengenai metodologi penyelidikan, penulisan dan seterusnya membuat cadangan bagi memupuk kesarjanaan dalam penulisan berkaitan perlembagaan.

Item Type: Article (Journal)
Additional Information: 1552/780
Uncontrolled Keywords: Constitutional law in Malaysia
Subjects: K Law > K Law (General)
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws
Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws > Department of Islamic Law
Depositing User: Dr SHAMRAHAYU A. AZIZ
Date Deposited: 30 Jun 2011 09:36
Last Modified: 10 Jan 2012 12:10
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/780

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year