IIUM Repository

Challenges in implementing shariah compliant hospital

Zulkifly, Ahmad Hafiz (2019) Challenges in implementing shariah compliant hospital. In: 3rd Nusantara Conference 2019 on Medical Issues from Islamic Perspective, 14th-16th September, Kuantan, Pahang. (Unpublished)

[img] PDF (Programme schedule)
Restricted to Repository staff only

Download (959kB) | Request a copy
[img] PDF (Slide) - Presentation
Restricted to Repository staff only

Download (5MB) | Request a copy

Abstract

Pembangunan pesat pusat-pusat perubatan menunjukkan permintaan tinggi terhadap perkhidmatan kesihatan yang berkualiti oleh rakyat pada masa kini.. Perkhidmatan kesihatan yang berkualiti termasuklah kemudahan yang lengkap, kakitangan yang ramah dan mesra dalam melayani pesakit, pakar perubatan yang kompeten, peralatan perubatan yang teknologi tinggi dan persekitaran yang kondusif. Objektif Hospital Patuh Syariah bukan sahaja menekankan keperluan dalam menyediakan perkhidmatan yang dapat memenuhi keperluan penjagaan pesakit yang berkualiti tetapi juga menggabungkan keperluan shariah dalam operasi hariannya termasuklah pengurusan sumber manusia yang cekap, kewangan yang stabil, kemudahan fizikal yang terurus dan tahap kerohanian diri pekerja yang utuh. Pelaksanaan konsep ideal sebuah hospital yang mematuhi syariah merupakan cabaran yang memerlukan pendekatan multidisiplin yang komprehensif dan perlu dilaksanakan dan direalisasikan sejak awal pembangunan sesebuah hospital. Setiap proses perjalanan hospital harus dilihat dan dikaji dari segi pematuhan shariahnya. Perkara ini melibatkan kerjasama dan dedikasi seluruh warga organisasi termasuklah bahagian pengurusan tertinggi dan juga staf sokongan.

Item Type: Conference or Workshop Item (Invited Papers)
Additional Information: 2397/75159
Uncontrolled Keywords: perkhidmatan kesihatan yang berkualiti, hospital patuh syariah
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Medicine > Department of Department of Orthopaedics, Traumatology & Rehabilitation
Kulliyyah of Medicine
Depositing User: Prof Dr Ahmad Hafiz Zulkifly
Date Deposited: 12 Nov 2019 10:55
Last Modified: 12 Nov 2019 10:55
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/75159

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year