IIUM Repository

Keciciran vaksin: apa yang ibu bapa perlu tahu

Jamani, Nurjasmine Aida and Ismail, Izwan Effendy (2019) Keciciran vaksin: apa yang ibu bapa perlu tahu. The Malaysian Medical Gazette. pp. 1-4.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (655kB) | Request a copy

Abstract

Program Imunisasi Kebangsaan telah diperkenalkan sejak tahun 1956 lagi. Sejak itu, program ini berjaya menurunkan kadar kejadian penyakit cegahan vaksin seperti difteria, batuk kering, polio dan batuk kokol. Keberkesanan program imunisasi ini telah menyebabkan aktiviti pemberian vaksinasi cacar air dapat diberhentikan pada tahun 1980 berikutan pembasmian sedunia penyakit ini. Pada 29 Oktober 2000 pula, Malaysia telah diisytiharkan bebas daripada penyakit Poliomyelitis. Namun begitu, kes penolakan vaksin masih berlaku dan semakin bertambah dari tahun ke tahun. Penolakan vaksin ini bukan sahaja menjejaskan kesihatan anak tersebut, malah akan menyebabkan imuniti berkelompok sesuatu komuniti itu akan terganggu. Ada banyak andaian yang kurang tepat yang berlegar-legar dalam masyarakat tentang program imunisasi atau vaksinasi ini. Antara salah tanggapan ibu bapa terhadap program vaksinasi ini ialah: Anak mereka boleh mendapat autism jika divaksin Pemberian pelbagai vaksin boleh menyebabkan kecelaruan sistem imun dalam tubuh. Vaksin tidak diperlukan pada masakini kerana penyakit cegahan vaksin sudah tidak kedengaran dan dapat dibasmi. Status kehalalan vaksin Kekhuatiran terhadap kesan sampingan vaksin Amalan perubatan tradisional dan/atau homeopati sudah mencukupi untuk menghidari penyakit cegahan vaksin

Item Type: Article (Electronic Media)
Additional Information: 5696/71087
Uncontrolled Keywords: Vaksin, ibu bapa
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RJ Pediatrics
R Medicine > RJ Pediatrics > RJ101 Child Heatlh. Child health services. Preventive health services for children
R Medicine > RJ Pediatrics > RJ245 Nursing of children. Pediatric Nursing
R Medicine > RT Nursing
R Medicine > RZ Other systems of medicine
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Medicine > Department of Family Medicine (Effective: 1st January 2011)
Kulliyyah of Medicine
Depositing User: Dr Nurjasmine Aida Jamani
Date Deposited: 13 Mar 2019 09:11
Last Modified: 13 Mar 2019 09:11
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/71087

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year