IIUM Repository

Yang Di Pertuan Agung selaku raja berpelembagaan dalam Persekutuan Malaysia

Kamarudin, Abdul Rani (2018) Yang Di Pertuan Agung selaku raja berpelembagaan dalam Persekutuan Malaysia. In: Wacana Kemerdekaan 2018, 16th September 2018, Kampung Duyong, Melaka Tengah, Melaka. (Unpublished)

[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Apabila ada timbulnya isu, baik di mahkamah mahupun di arena politik, dapat tidak, ianya berkait langsung dengan perlembagaan negara kerana selaku undang-undang bertulis dan penetap dasar yang terunggul dalam Persekutuan Malaysia (Perkara 4), ianya menjadi sumber muktamad, hitam atau putihnya sesuatu perkara yang diperkatakan. Persoalan-persoalan seperti apakah sekolah-sekolah tahfiz itu bole ditutup dan apakah Kerajaan boleh memberikan dana terhadap sekolah-sekolah tersebut? Dalam hal ini, Perkara 12(2) Perlembagaan menyatakan tiap-tiap kumpulan agama adalah berhak menyenggara institusi-institusi untuk pelajaran kanak-kanak dalam ugama kumpulan itu sendiri. Pun begitu, adalah sah juga bagi Persekutuan atau suatu negeri untuk menubuh dan menyenggara institusi-institusi Islam atau mengadakan atau membantu dalam mengadakan ajaran dalam agama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan yang perlu bagi tujuan itu. Begitu juga, kedudukan agama Islam sebagai Agama Persekutuan dan Raja adalah Ketua Agama (Perkara 3) juga adalah jelas.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech/Talk)
Additional Information: 1590/66940
Uncontrolled Keywords: Yang Di Pertuan Agung, raja berperlembagaan, Persekutuan Malaysia
Subjects: K Law > KPG Malaysia
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws
Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws > Department of Legal Practice
Depositing User: Assoc. Prof Dr. Abdul Rani Kamarudin
Date Deposited: 23 Oct 2018 15:37
Last Modified: 23 Oct 2018 15:38
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/66940

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year