IIUM Repository

“Doktor, ubat saya macam mana masa puasa Ramadhan?”

Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (2015) “Doktor, ubat saya macam mana masa puasa Ramadhan?”. Malaysian Medical Gazette. pp. 1-7.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (693kB) | Request a copy

Abstract

Berpuasa di bulan Ramadhan adalah kewajiban bagi semua orang Islam bagi mereka yang berkemampuan, tidak terkecuali bagi mereka yang mempunyai penyakit-penyakit kronik selagi tidak memudaratkan kesihatan mereka. Sebahagian daripada aktiviti berpuasa termasuklah mencegah diri dari makan dan minum dari waktu terbitnya fajar hingga terbenamnya matahari, iaitu sekitar 5.30 pagi sehingga 7.30 malam jika di semenanjung Malaysia. Ini termasuklah mencegah dari mengambil ubat pil ke dalam mulut mereka di dalam tempoh tersebut. Justeru, jadual pemakanan dan perubahan dos yang terbaru perlu diberitahu oleh para pegawai perubatan mahupun pegawai farmasi dalam lawatan pesakit terakhir di klinik-klinik kesihatan mahupun hospital sebelum memasuki bulan Ramadhan. Artikel ini diharap dapat memberi pemahaman kepada semua pesakit yang akan berpuasa

Item Type: Article (Electronic Media)
Additional Information: 6934/64349
Uncontrolled Keywords: Ubat, ramadhan
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RS Pharmacy and materia medica
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Medicine > Department of Family Medicine (Effective: 1st January 2011)
Depositing User: Dr Mohd Shaiful Ehsan Shalihin
Date Deposited: 16 Jul 2018 16:37
Last Modified: 16 Jul 2018 16:37
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/64349

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year