IIUM Repository

Season three: The Land - Episode one - Nabi Musa a.s

Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018) Season three: The Land - Episode one - Nabi Musa a.s. Other. UNSPECIFIED. (Unpublished)

[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (806kB) | Request a copy
[img] PDF (script)
Restricted to Registered users only

Download (272kB) | Request a copy

Abstract

Zaman kelahiran nabi Musa a.s adalah sebelum zaman kegemilangan tamadun Greek. Mengikut pendapat Prof. Jurji Zaidan yang berasal dari Lubnan dalam bukunya `T al-adab al-arabi`berpendapat bahawa zaman Greek terbahagi kepada 7 bahagian; bahagian pertama zaman kegelapan yang bermula pada 900bc-700bc, kedua zaman bermulanya tamadun 700bc-500bc, ketiga zaman keemasan 500bc-323bc, keempat Alexander the great 323bc-146bc, zaman Rom dan Yunani 146bc-550sm dan akhir sekali zaman Byzantin 550sm-1453sm. Kenapa perlu selongkar dahulu tamadun Greek dalam menceritakan kisah Musa? Ini kerana kelahiran Musa adalah sejajar dengan zaman permulaan Greek setengah pendapat mengatakan bahawa lahirnya Musa pada 1200bc ada yang berpendapat 1000bc yang mana sesetengah ahli sejarah percaya bahawa perbezaan di antara Syariat Hamurabbi dan Syariat Musa a.s adalah 800 tahun perbezaannya . Ini bermakna kelahiran Musa adalah 800 tahun sesudah kematian Raja Hamurabbi ini. Jika begitu keadaannya, maka kelahiran Musa a.s ini adalah serentak dengan peralihan tamadun timur dan barat. Di mana tamadun timur iaitu Iraq dengan Hamurabbi dan Assyuriannya, Palestin dengan kehebatan munculnya keturunan nabi2, Yaman pula terkenal dengan kisah negara Saba` dan Puteri Balqis yang ada kaitan dengan kisah Sulaiman. Jadi bolehlah dibuat kesimpulan bahawa kelahiran Musa- di zaman kerajaan Firaun yang zalim merupakan cabaran besar buat Musa dan sahabatnya dalam mengembangkan dakwah tauhid.

Item Type: Monograph (Other)
Additional Information: 2279/64124
Subjects: A General Works > AZ History of Scholarship The Humanities
D History General and Old World > D History (General)
G Geography. Anthropology. Recreation > GF Human ecology. Anthropogeography
P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PA Classical philology
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences > Department of Arabic Language and Literature
Depositing User: Dr. Solehah Yaacob
Date Deposited: 28 Jun 2018 14:59
Last Modified: 28 Jun 2018 14:59
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/64124

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year