IIUM Repository

Laporan pelan halatuju pengajian siswazah Malaysia 2017-2025

Ahmad, Fauziah and Arshad, Mahzan and Muschtar, Andanastuti and Mohd Yusof, Aminah and Tasir, Zaidatun and Sharif, Siti Halijah and Seroji, Nawawi and Jaffar, Romlah and Zakaria, Zuhaina and Mustafa, Hasrina and Aladdin, Ashinida and Mamat, Mustafa and Abd Latip, Mariam and Kim Huat, Bujang and Ahmad, Ishak and Hassan, Mohd Fadzil and Ariffin, Adlina and Ibrahim, Zulkifilie (2018) Laporan pelan halatuju pengajian siswazah Malaysia 2017-2025. Policy Paper. Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Kuala Lumpur.

[img] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (4MB) | Request a copy
[img] PDF (letter)
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy
[img] PDF (kertas cadangan)
Restricted to Repository staff only

Download (536kB) | Request a copy

Abstract

Program Pengajian Siswazah menjadi lebih relevan dalam landskap pendidikan negara apabila negara mensasarkan seramai 60,000 pemegang PhD di Malaysia pada tahun 2023. Program ini bukan sahaja menggarap usaha untuk menyediakan graduan berkelayakan tinggi yang dapat menyumbang kepada tenaga kerja minda kelas pertama, tetapi juga sebagai kaedah mencapai matlamat pekerja berpendapatan tinggi di negara ini. Sebagaimana program pengajian siswazah lain di dunia, pengajian siswazah di Malaysia juga tidak terkecuali daripada menghadapi pelbagai isu dan cabaran. Kajian Majlis Dekan Pengajian Siswazah Malaysia (MDPS) ini bertujuan membentuk Pelan Halatuju Pengajian Siswazah Malaysia bagi 2017-2025. Pelan halatuju ini dibentuk hasil daripada kajian terhadap amalan pengurusan, proses penyampaian pembelajaran dan pengajaran, dan isu serta cabaran yang dihadapinya. Sebanyak 22 buah universiti tempatan telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Soal selidik ke atas pelajar, pensyarah dan pentadbir endapati isu kualiti, relevansi dan kelestarian pengajian siswazah perlu diberi perhatian khusus oleh para pentadbir program pengajian siswazah. Universiti di Malaysia juga masih perlu memperbaiki dan memperkasa kualiti pentadbiran, pengambilan pelajar dan kaedah penyampaian dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Item Type: Monograph (Policy Paper)
Additional Information: 3490/63738
Uncontrolled Keywords: hala tuju, program pengajian siswazah di Malaysia, postgraduate studies in Malaysia
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences > Department of English Language & Literature
Depositing User: AP Dr Adlina Ariffin
Date Deposited: 29 Jun 2018 11:39
Last Modified: 17 Jul 2019 04:29
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/63738

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year