IIUM Repository

Isu-isu perlembagaan dan hak asasi manusia dalam pentadbiran keadilan jenayah syariah

Shuaib, Farid Sufian (2014) Isu-isu perlembagaan dan hak asasi manusia dalam pentadbiran keadilan jenayah syariah. In: Seminar Undang-Undang dan Masyarakat ke-2 (SLAS II), 3 April 2014, International Islamic University Malaysia, Gombak, Malaysia. (Unpublished)

[img] PDF - Supplemental Material
Restricted to Repository staff only

Download (213kB) | Request a copy
[img] PDF - Supplemental Material
Restricted to Repository staff only

Download (730kB) | Request a copy
[img] PDF - Presentation
Restricted to Repository staff only

Download (145kB) | Request a copy

Abstract

Pentadbiran keadilan syariah hanyalah sebahagian kecil daripada kerja-kerja kehakiman dalam mahkamah syariah di Malaysia. Namun urusannya amat penting kerana dapat memberikan gambaran keadilan syariah terutamanya sekiranya bidang kuasa mahkamah syariah diperluas. Hal ini demikian kerana peluasan bidang kuasa bermakna bertambah pertuduhan kesalahan jenayah syariah yang dihadapkan di mahkamah syariah. Pertambahan kes jenayah ini akan lebih menguji keutuhan dan keupayaan mahkamah syariah dalam usaha melaksanakan keadilan. Permerhatian yang ingin dilakukan dalam makalah ini adalah dari aspek perlembagaan kerana dengan penduduk yang lebih celik perlembagaan, termasuk isu hak asasi. Isu ini amat perlu diketengahkan dan dibincangkan dengan sebaik-baiknya. Oleh itu makalah ini membincangkan beberapa isu perlembagaan penting yang berkaitan pentadbiran keadilan jenayah syariah seperti kedudukan Islam dalam Perlembagaan, kuasa menggubal undang-undang jenayah syariah, kebebasan kehakiman dan kuasa agensi yang terlibat.

Item Type: Conference or Workshop Item (Full Paper)
Additional Information: 1859/40368
Uncontrolled Keywords: human rights, law
Subjects: K Law > K Law (General)
K Law > KBP Islamic Law
K Law > KPG Malaysia
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws > Department of Civil Law
Depositing User: Prof. Dr. Farid Sufian Shuaib
Date Deposited: 21 Jan 2015 15:59
Last Modified: 21 Jan 2015 15:59
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/40368

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year