IIUM Repository

Cara berdakwah kolot jauhkan umat Islam

Abd Rahman, Saodah (2006) Cara berdakwah kolot jauhkan umat Islam. Utusan Malaysia. ISSN -

[img] PDF (Cara berdakwah kolot jauhkan umat Islam) - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (161kB) | Request a copy

Abstract

Sikap, corak pemikiran dan tingkah laku umat Islam berubah corak mengikut arus keghairahan negara-negara maju. Ketika umat Islam terdorong ke arah kehidupan berunsurkan dunia mewah dan ghairah, mereka tidak sedar bahawa mereka menghadapi permasalahan kekosongan jiwa sehingga terlupa diri mereka beragama Islam. Oleh itu tindak tanduk dan tingkah-laku mereka tidak ada bezanya dengan masyarakat lain. Ketika ini, golongan pendakwah Islam dan umat Islam menjadi kaku kerana keindahan Islam yang sering dilaungkan dan disiarkan di media massa dan elektronik kurang memberi kesan dalam pendidikan masyarakat. Ini didorong oleh sikap dan pemikiran gilakan kemewahan dan keghairahan telah mempengaruhi jiwa dan sanubari mereka.

Item Type: Article (Newspaper)
Additional Information: 369/33012
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1 Islam > BP170.85 Da'wah. Mission of Islam. Summons, invitation, etc.
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences
Depositing User: Dr. Saodah Abd Rahman
Date Deposited: 25 Nov 2013 11:45
Last Modified: 25 Nov 2013 11:45
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/33012

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year