IIUM Repository

PrEP cegah HIV: pandangan pakar perubatan Muslim

Zainulabid, Ummu Afeera and Ahmad Basri, Nadzirah and Zainal Abidin, Aiza Nur Izdihar and Mohamad Ghaffar, Azlina @ Roszy and Zainordin, Ahmad Ramdan (2022) PrEP cegah HIV: pandangan pakar perubatan Muslim. PrEP Cegah HIV: Pandangan Pakar Perubatan Muslim, 15 December 2022.

[img] PDF (Electronic Media) - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (520kB) | Request a copy

Abstract

Berikut merupakan perkongsian pengalaman daripada kami yang berada dalam pelbagai sektor dan bahagian kesihatan. Pekerjaan seharian menemukan kami dengan pesakit-pesakit HIV. Dewasa ini kebanyakan kes adalah berpunca daripada hubungan seksual sejenis (MSM – men who have sex with men). Bahkan statistik Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan Malaysia menunjukkan terdapat perubahan landskap yang ketara bagi penghidap penyakit HIV dalam kalangan MSM antara tahun 2010 ke 2018, iaitu meningkat dari 8 peratus ke 57 peratus. Ada beberapa perkara yang menjadi kontroversi baru-baru ini. Izinkan kami memberi pandangan dalam bentuk soalan dan jawapan dalam perkongsian kali ini. Semoga sedikit sebanyak perkongsian pengalaman ini dapat memberikan manfaat kepada semua.

Item Type: Article (Electronic Media)
Uncontrolled Keywords: PrEP, AIDS, HIV
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RC Internal medicine > RC111 Infectious and Parasitic Diseases
Kulliyyahs/Centres/Divisions/Institutes (Can select more than one option. Press CONTROL button): Kulliyyah of Medicine > Department of Internal Medicine
Depositing User: Asst. Dr. Ummu Afeera Zainulabid
Date Deposited: 29 Dec 2022 10:39
Last Modified: 29 Dec 2022 10:39
URI: http://irep.iium.edu.my/id/eprint/102304

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year